Titel: En, som "gick igen"

Meddelare: Hemmansägare Nils Vesterström  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Överdal

Far min talade om det här. Då han var barn, dog i Näs en bonde, som visst hette Jakob Jonsson, men bara kallades "Näsgubben". Han "gick igen" sedan han var död. Varje torsdagskväll var han där hemma och rustade. Han bullrade och förde oljud, så att de inte fick någon ro för honom. Till slut måste de ha dit kyrkoherden i Nora, "Gammel Brandeln" och han "gjorde bort" honom, så att han aldrig syntes till mera. T.o.m. pappa och ett par andra barn hade träffat honom en gång, mitt på ljusa dagen. De visste inte då att han var död, med de tyckte att han såg ovanligt allvarsam ut.